Czym jest pasta kokosowa?

Pasta kokosowa od BEE nazywana tez musem czy masłem kokosowym jest produkowana poprzez rozkruszenie miąższu kokosa. W większej temperaturze przybiera formę tłustego kremu o intensywnym aromacie kokosa. Pasta w przeciwieństwie do oleju kokosowego ma konsystencje niezwykle mocną dzięki czemu jest dobrym dodatkiem do ciepłych dań np. racuszków, placków, omletów, ciast lub batonów i jest odpowiednim substytutem śmietany lub standardowego masła oraz margaryny.

Co to jest pasta kokosowa?

Pasta kokosowa jest to masło orzechowe z kokosa. Występuje przez rozkruszenie całego kokosa, nie ma żadnych dodatków. Ma dosyć zwartą gęstość oraz łagodny smak. Najlepiej smakuje na ciepło, w temperaturze ponad 25 stopni robi się miękka oraz wręcz rozpływa się w ustach. Więc najlepiej sprawdzą się jako topping na ciepłe spody takie jak omlety, racuchy lub naleśniki. Nie potrzebuje wówczas nagrzewania, starczy dać wielką łyżkę. Po sekundzie pasta sama się roztopi oraz rozpłynie po całej przestrzeni.

Pasta kokosowa – artykuł powszechny

O popularności pasty kokosowej stanowi przede wszystkim mnóstwo możliwości jej wykorzystania. Proponowana przez wielu producentów pasta to artykuł organiczny, jaki powstał poprzez rozkruszenie białego miąższu orzecha kokosowego oraz nie ma żadnych dodatków – konserwantów, pigmentów lub także wzmacniaczy smaku. Dodając do niej dobrą zawartość wody można z niej zrobić mleczko, krem czy śmietankę kokosową. W jakiejkolwiek formie zatrzymuje własny mocny zapach oraz smak.

Czy warto docenić pastę z kokosa?

Paście kokosowej przypisuje się szereg dobroczynnych wartości prozdrowotnych. Mnóstwo osób zastanawia się nad tymże z czego naprawdę właściwie produkowana jest pasta. Jednak jest to nic innego jak masło orzechowe z kokosa. Dobrze smakuje ona, jeśli zostanie poddana oddziaływaniu trochę większej temperatury. Dzięki temu staje się ona ponieważ miękka oraz zdobywa wspaniałą gęstość. Pastę kokosową odpowiednio jest uznać też ze względu na dobry smak oraz łagodny zapach. Pasta kokosowa ma owe same wartości co kokos.

Pasta kokosowa – wykorzystanie

Pasta kokosowa ma liczne wykorzystania, spełniając funkcję bazy, z jakiej można zrobić odmienne kokosowe produkty domowym sposobem. W przeciwieństwie do samego orzecha kokosowego jest niedroga, wydajna oraz ogólnodostępna. Z jej otwarciem poradzi sobie każdy, co w wypadku kokosa nie jest tak oczywiste. Również mus kokosowy nie ma żadnych chemicznych treści, słodzików, pigmentów oraz konserwantów, jakie zazwyczaj są w wiórkach oraz mleku kokosowym. Składa się tylko z mielonego bielma.