Pasta kokosowa i jej zastosowanie

Należałoby mieć świadomość, iż pasta kokosowa (https://www.bee.pl/targroch-pasta-kokosowa-500-g_p1140310.html) to w najprostszym możliwym ujęciu masło orzechowe z kokosa. Nadmieniony artykuł występuje ponieważ poprzez rozkruszenie całego kokosa. Należy także podkreślić, iż nie ma we własnym składzie właściwie żadnych dodatków. Do znaków charakterystycznych pasty kokosowej należy zaklasyfikować łagodny smak oraz gęstą spoistość. Nie wszyscy wiedzą, iż omawiany typ pasty znacznie najlepiej będzie smakował w temperaturze większej aniżeli 25 stopni.

Pasta kokosowa – co to takiego?

Pasta kokosowa w oddzieleniu od oleju kokosowego to rozkruszone wnętrze orzecha kokosowego. Olej tymczasem to czysty tłuszcz uzyskany z kokosów. Można zatem stwierdzić, iż pasta kokosowa to specyficzne kokosowe masło orzechowe. Najdoskonalsze pasty kokosowe na rynku w 100% wykonane są z ekologicznych elementów. Nie odnajdziemy zatem na etykietce żadnych ulepszaczy, konserwantów oraz tymże podobnych. Pasta kokosowa w smaku jest słodka oraz ma zwartą gęstość. Jej najdoskonalszy smak uzyskuje się po nagrzaniu do temperatury 25 stopni Celsjusza.

Pasta kokosowa łączy w sobie to, co niezwykle korzystne w kokosie – miąższ oraz olej. Występuje w efekcie zmielenia miąższu naturalnych orzechów kokosowych oraz jest dobrym sposobem, aby czerpać wielkie zalety lecznicze, jakie wynikają z jedzenia kokosów. Tenże rozpływający się w ustach smakołyk to źródło błonnika oraz odpowiednich, średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych – kwasu kaprylowego, laurynowego oraz kaprynowego.

Wartości pasty kokosowej

Pasta kokosowa nazywana tez musem czy masłem kokosowym jest produkowana przez rozkruszenie miąższu kokosa. W większej temperaturze przybiera formę gęstego kremu o intensywnym aromacie kokosa. Pasta w przeciwieństwie do oleju kokosowego ma konsystencje niezwykle zwartą dzięki czemu jest dobrym dodatkiem do ciepłych dań np. racuszków, placków, omletów, ciast lub batonów i jest odpowiednim substytutem śmietany lub standardowego masła oraz margaryny.

Wartości wzmacniające kokosowej pasty

Kokosowy miąższ jest cennym źródłem błonnika, kwasu foliowego oraz minerałów. Przyczyniają się one do zdrowego działania systemu i prawidłowego odchudzania. Kwas foliowy (witamina B9), fosfor (P) oraz magnez (Mg) określają gospodarkę wodno – elektrolitową oraz zwiększają wytrzymałość systemu. Poza tymże masło kokosowe ma wiele potasu, jaki jest jednym spośród elektrolitów potrzebnych do zdrowego działania nerek, jednak także całego systemu. Potas (K) jest także niezwykle istotny w mechanizmie kontrolowania ciśnienia krwi.